Într-o ediție transmisă live de Gândul, sociologul Mirel Palada a oferit o descriere complexă și profundă a stării actuale a României. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Potrivit sociologului, țara se află într-o perioadă marcată de un sindrom post-traumatic colectiv, ce își are rădăcinile în traumele istorice și recente cu care românii se confruntă.
Sociologul descrie România anului 2024 ca fiind afectată de multiple traume, unele de natură cronică și altele acute. Pe lângă adaptarea prelungită la realitatea postcomunistă, românii s-au confruntat cu noi provocări semnificative în ultimele decenii. Pandemia de COVID-19 a lăsat urme adânci, iar războiul din Ucraina a adus un climat de nesiguranță și instabilitate regională.
„România, în momentul de față, este după o serie de traume, unele din ele cronice, adaptarea la realitatea postcomunistă, iar altele acute, foarte recente, date de prezent și care se numesc COVID, războiul din Ucraina”, spune sociologul.
Palada subliniază două „catastrofe tăcute” de care se vorbește prea puțin: creșterea exponențială a prețurilor și scumpirea facturilor la energie. Aceste probleme au afectat profund industria, societatea și viața de zi cu zi a populației. În ciuda impactului lor, ele sunt adesea ignorate, devenind „elefantul din cameră” pe care nimeni nu vrea să-l recunoască.
„Cele două mari catastrofe tăcute care s-au întâmplat în România și de care nu vrea nimeni să discute – Creșterea prețurilor și facturile la energie. Sunt oribile, au făcut zdrențe și industria, și societatea, și populația și nu vorbește nimeni despre ele. Este elefantul din dulap în care toată lumea se preface că nu-l vede”, continua Palada.
Privind spre viitor, Palada avertizează că schimbările bruște de sistem sunt adesea însoțite de consecințe disfuncționale majore. Conform teoriei sistemelor complexe, o catastrofă majoră necesită un timp echivalent pentru a se vindeca. România, după 30 de ani de transformări tumultoase, se află într-o perioadă în care rănile provocate de traumele istorice și recente vor necesita o perioadă similară pentru a se închide.
„O schimbare bruscă de sistem se numește catastrofă și care produce de cele mai multe ori consecințe disfuncționale. Una din legile destul de bine definite în teoria sistemelor complexe spune că după o catastrofă care s-a petrecut într-o anumită perioadă îți trebuie cel puțin la fel de mult timp să se vindece rănile”, conchide sociologul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”